Bethel Hall Stage Renovation

Bethel Hall

The Hall was originally built as a substantial two storey stone building – perhaps a wool warehouse – in the 17th or early 18th century. This building was thought to have been demolished, but removal of cement render on the rear wall shows the original building survives intact. This wall holds the key to the buildings development.  The building lies on the eastern edge of the medieval town, adjacent to one of the medieval gates and the town’s defences.

Hanging Gardens Site Map
Renovation of entance hallway
Insulating the floor
New timber framing

In 1779 the hall was converted into a Welsh Chapel and recording during renovation of the floor of the hall has revealed the layout of the pews in the chapel.  A recent amazing find is a stack of Welsh Bibles dating to the early 19th century walled up in blocked window. The chapel continued in use to 1873 when a new, larger chapel, was built on China Street and the old chapel sold.

 

In 1898 the English Chapel (next door) purchased the old Welsh Chapel and converted it into a social centre with a large stage added on the frontage and with new seating for up to 900 people. The building was sold in 1932, eventually becoming Benbows Ironmonger.

 

The rear of the hall (a 1970s extension) now houses the Hanging Gardens Cafe and Community Space. Provisional ideas suggest we may use the main hall as a visual/performing arts centre, with the upper floor devoted to studios and offices.

L1010831.JPG
Fire proof wall tiles
press to zoom
renovation of the entrance hall
press to zoom
New Timber Wall frame
press to zoom
Window sash lock detail
press to zoom
New floor tiles
press to zoom
Sash window detail
press to zoom
Raises floor area
press to zoom
Renovation of Bethel Hall
press to zoom
Renovation of Bethel Hall
press to zoom
iron Fireplace
press to zoom
1/3
L1010829.JPG
L1011899.JPG

Funding for the Bethel Hall restoration is provided by

Community Foundation Wales Logo
People Postcode logo
Exterior of Hanging Gardens Building